Aktuelt

LOKALHISTORISK FØDSELSDAGSCAFÉ I GAUDI GALLERIET

Lokalhistorisk Forening for Jystrup-Valsølille Sogne fejrer fødselsdag i april måned. Foreningen blev dannet i 1994 og rundede dermed de 25 år sidste år, men vi nåede ikke at markere det.

Til gengæld går vi i luften med et

fødselsdagsarrangement lørdag 25. april 2020 kl. 10-17 i Gaudi Galleriet, Ålbækvej i Jystrup.

Fri entré.

AKTIVITETER:

– Museumsinspektør og arkivar Rikke Elise Roos, Ringsted Museum og Arkiv: Foredrag ”Lokalarkiv – til gavn for alle”

– Historiker Pia Viscor, Jystrup: ”Dyk ned i Aage Baggers private arkiver, se gamle matrikelkort og luftfotos fra Danmark set fra luften”.

– Arkivmedarbejder Lene Søgaard Petersen, Ringsted Museum og Arkiv: ”Vejledning: hvordan kommer jeg i gang med at slægtsforske?”.

– Tidl. museumsleder Kirsten Henriksen, Jystrup: ”Rundvisning på Jystrup Kirkegård med fokus på de 14 gravminder, som er blevet udnævnt til bevaringsværdige”. Mødested: Kirkegårdslågen.

– Fotograf Jørn Pedersen, Jystrup: ”Kavalkade af luftfotos af lokale huse og gårde”.

Fotoudstilling af ca. 60 udvalgte gamle fotos fra Jystrup og Valsølille af personer, gårde og huse, begivenheder mv.

Salg af bøger med lokalt indhold.

Quiz og fine præmier.

PROGRAM:

Kl. 10 Åbning af caféen. Kaffe og morgenbrød. Velkomsttale, fortælling om foreningens start.

Kl. 11 Foredrag: ”Lokalarkiv – til gavn for alle” v/ Rikke Elise Roos

Kl. 13 Vandring på Jystrup Kirkegård: ”Jystrups 14 bevaringsværdige gravminder” v/ Kirsten Henriksen. Mødested: Kirkegårdslågen.

kl. 15 Kaffe og fødselsdagslagkage

kl. 17 Slut på dagen

Hele dagen: fotoudstilling, bogsalg, få viden om slægtsforskning, matrikelkort, læs i Aage Baggers gamle scrapbøger, spørg om lokalhistoriske emner eller fortæl selv fra egnen.

Arrangementet støttes af Kulturpuljen i Ringsted Kommune og Gaudi Galleriet.

Venlig hilsen bestyrelsen i Lokalhistorisk Forening.

FØDSELSDAGSCAFÉ DETALJERET PROGRAM

GAUDI GALLERIET 25. APRIL 2020

Kl. 10: Åbning af caféen. Kaffe og morgenbrød. Velkomsttale. Fortællingen om foreningens start i 1994.

kl. 11: Foredrag v/ museumsinspektør og arkivar Rikke Elise Roos.

”Lokalarkiv – til gavn for alle”.

Ringsted Arkiv har til opgave at tage vare på vores fælles historie. På arkivet kan du finde aviser, arkivalier og billeder, som stammer fra private, foreninger og virksomheder. Alt der kan bidrage til at fortælle vores fælles historie for et sted i Ringsted Kommune har adgang til arkivet. Og alt der er afleveret kan bruges af dig. Arkivar Rikke Elise Roos forræller om hvad arkivet indeholder, hvordan vi passer på tingene, og hvordan du kan komme i gang med at grave de gode historier frem i lyset. Hør også hvordan du selv kan bidrage med ting til arkivet.

Kl. 13. Rundvisning på Jystrup Kirkegård v/ tidl. museumsleder Kirsten Henriksen, Jystrup. ”Bevaringsværdige gravminder”. Mødested: Kirkegårdslågen.

Engang var kirkegården et lokalt kulturhistorisk centrum, hvor sognets beboere kunne ’repetere’ en fælles historie og ofte gik en lille tur. I dag kan den fælles erindring ikke længere holdes levende, fordi gravstenene ikke længere giver mulighed for det. Hvor stenene tidligere altid havde et navn indskrevet, også ofte med en stillingsbetegnelse, er mange nyere gravsten anonyme med f.eks. indskriften ’far’ eller ’savnet’. Hermed er gravstenen alene blevet et minde for de efterladte og ikke for lokalsamfundet. Hertil kommer naturligvis også, at kun få i nyere tid har levet hele deres liv i sognet – og i dag er der god plads på de fleste kirkegårde.

I et forsøg på at bevare lidt af den lokale historie blev der i 1986 udstedt en lov om registrering af bevaringsværdige gravminder, så vigtige oplysninger til sognehistorien blev fysisk bevaret. Hvis et gravminde (gravsten evt. med søjle eller andet monument) var af kunst- eller kulturhistorisk værdi, havde en særlig inskription eller tilhørte en fortjenstfuld person, kunne det registreres som bevaringsværdigt – og måtte ikke fjernes fra kirkegården, selv om gravstedet udløb. Loven om registrering af gravminder er blevet ændret et par gange, senest i 2016.

På kirkegårdsvandringen ser vi på bevaringsværdige gravsteder, som i alt talte 14 gravminder efter provstesyn i Jystrup i 1996.

Lokale oplysninger og fortællinger er meget velkomne!

Kl. 15. Fødselsdagskaffe og lagkage.

Kl. 17. Slut på dagen.

Hele dagen: Fotoudstilling, bogsalg, få viden om slægtsforskning, matrikelkort, film med luftfotos af egnens huse og gårde, Danmark set fra Luften, scrapbøger fra Aage Baggers private arkiv.